SUV modellé alakítaná át a Tipo-t a Fiat vezérigazgatója, miközben megújulhat a Punto is

2020.06.02
Olivier François említette meg egy interjúban, hogy a Tipo fejlesztését a divatterepjárók irányába szeretnék tovább vinni, és visszahozzák a Fiat Punto-t is.


Nem hisszük, hogy bárkinek is az eszébe jutott volna eddig, ha rátekintett egy Fiat Tipo-ra, hogy a cég valaha is ebből egy SUV-ot szeretne faragni. A Fiat vezérigazgatója, Olivier François másképp látja a jövőt a Fiat-nál. Ha meglépi a cég ezt a módosítást, akkor a saját kategóriájában olyan kihivókra találhat majd a piacon a Fiat Tipo, mint pl. a Nissan Qashqai, a Hyundai Tucson, vagy a Volkswagen T-Roc.


Olivier Francois az AutoExpress kérdésére elmondta: „”Tökéletesen igazuk van, a Tipo jól teljesít, de soha nem volt egy SUV, ám tekintettel arra, hogy ebben a kategóriában van manapság a profit, a következő generációnak egy sokkal relevánsabb irányban kell elmozdulnia, amely nem más, mint a SUV-ok kategóriája.


Ha megvizsgáljuk közelebbről a lehetőségeket, beláthatjuk, hogy a Fiat előtt több út is rendelkezésre áll, ha a Tipo fejlesztési lehetőségeit mérlegeljük.:
A) Megtarthatják a ferdehátú, a szedán és a kombi kivitelt is, s ezzel a Kia XCeed komoly versenytársává válva egy igen kompakt crossoverrel bővíthetik a Fiat márkakínálatát.
B) Teljesen átalakítják és egy valóban sokkal magasabb járművet készítenek belőle.

Azt gondolom, érkezhet egy másik Tipo vonal is a jelenlegi mellett, de akár helyett. Szerintem a közönségnek családi autóként leginkább a Qashqai stílus tetszene. Kik azok, akik jól teljesítenek a piacon? Természetesen azok, akik odafigyelnek az emberek pénztárcájára: pl. a Skoda, a Seat, a Kia vagy a Hyundai. Természetesen ide tartozunk mi is. Óh, bárcsak már ma is lenne egy ilyen modellünk...” – mondta a Fiat vezérigazgatója.

A Fiat terveit nagy valószínűséggel az FCA és a PSA is támogatni fogja, habár egyelőre még nem lehet azt tudni, hogy a Citroen C5 Aircross, a Peugeot 3008 vagy az Opel Grandland X kölcsönadják-e majd az új SUV-hoz a saját platformjukat.

Fiat Punto újratervezve

Az olasz gyártó egyébként egy kisautó elkészítésében is komolyan érdekelt lett. A Fiat Punto gyártása pár éve leállt, így a Fiatnak jelenleg nincs saját VW Polója, Renault Cliója vagy Ford Fiestája. Ez is indokolhatja, hogy a modell mielőbbi piacra lépése érdekében a PSA segítségéhez is folyamodhatnak, amely már most is, a Peugeot 208 és az Opel Corsa révén több hasonlóü kategóriájú modellel van jelen a piacon.

Kép: Fiat Punto koncepció - 2021

Kell nekünk egy B-kategóriás autó is. Ez nem volt eddig sem titok. Ezt a projektet folyamatosan halasztgattuk, de most már kimondhatom, hogy ez is fejlesztés alatt áll. Egyelőre még korai lenne bármit is mondanom róla, de annyi már biztos, hogy ez is meg fog valósulni.” – fejezte be az interjút a vezérigazgató.

Forrás: AutoExpress
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk