Figyelmeztetést adtak ki a Fiat tulajdonosainak, mivel az autótolvajok „klónozzák a kulcsokat”

2021.12.03
A Stellantis figyelmeztetést adott ki azon tulajdonosok és/vagy gépjárművezetők számára, akik Fiat gépjárművel rendelkeznek, miután a közelmúltban Európában megnőtt a gépjármű lopások száma egy új kulcs klónozási módszer alkalmazásával.

A Fiat járműmárkát az utóbbi hónapokban lopások özöne vette célba, ahol a betörők szisztematikusan klónozott, kulcs nélküli távirányítókkal nyitják ki a Fiat kisautókat és haszongépjárműveket.Az első esetek még a nyáron történtek az Egyesült Királyság területén, amikor a Staffordshire-i rendőrség felderítette, hogy több Fiat 500-as modellt is milyen módszerrel próbáltak ellopni a megyében.

Azóta – ahogy a Stolen Vehicles Facebook-oldalán is fogalmaznak - "megdöbbentően megnőtt" az ellopott autók száma nem csak az Egyesült Királyság területén, hanem Európa-szerte.

A Stellantis közleményében ez áll: "Úgy tűnik, az új műszer alkalmazása során a tolvajok autókulcsokat klónoznak úgy, hogy egy eszközt csatlakoztatnak az Ön ODB-portjaihoz."

Más jelentések is azt igazolják, hogy a tolvajok a korábbiakhoz képest sokkal kifinomultabb új taktikákat alkalmaznak, hogy bejussanak a Fiat járművekbe.

A kulcs nélküli relé eszközök, például a „csontváz-kulcsok” vagy az ún. "Tibbie-kulcsok" használatával a tolvajok vezeték nélküli kulcsjeleket klónoznak, lehetővé téve számukra az autók egyszerű kinyitását a parkolókban.A lopások számának folyamatos növekedését követően a Stellantis szóvivője a következőket mondta: „Szeretnénk ismételten hangsúlyozni, hogy a kulcs nélkül nyitható autók tulajdonosai számára biztosítani kell, hogy járműveik mindig zárva legyenek, amikor nem ülnek benne az autóban és nincsenek az autójuk közelben sem. Ilyenkor fontolják meg a Faraday kalitka-táskák használatát a kulcsok tárolására a klónozás megelőzése érdekében, és esetleg kiegészítésképpen használhatnak kormányzárat is a járműveiken. És természetesen kérem, jelentsenek a hatóságok felé minden gyanús tevékenységet, amelyet észlelnek."

A Faraday táskák, más néven RFID tasakok tulajdonképpen rézzel bélelt tasakok, amelyek védenek a rádiófrekvenciás interferencia ellen, és segíthetnek megelőzni a kulcs nélküli autólopások leggyakoribb típusát.

Az Europol a következő tanácsokat adta a kulcs nélküli autók tulajdonosainak: „A távirányítón lévő gomb lenyomása után ellenőrizzék, hogy az autó ajtaja bezáródott-e. Parkoljanak biztonságos helyen, például garázsban, vagy olyan helyen, ahol a tolvajok nehezen tudják elhajtani az autóval. Használjanak kormányzárat vagy egyéb kiegészítő védelmet is.

Forrás: Stoke Sentinel
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk