Vegyünk családi autót! Jó ötlet, de melyiket válasszuk?


Egyre inkább népszerűek a magyar nagycsaládosok körében a nagyobb méretű, 5-6-7 vagy akár 9 üléses egyterűek. Ez ma már nem meglepő, hiszen, nem csak a családoknak, hanem a kisebb vállalkozásoknak is tökéletes választás lehet.

2019. július 1-én hatályba lépett a „Nagycsaládosok autóvásárlási támogatásról szóló 45/2019. (III.12) Kormányrendelet”, amely rendelkezik a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásra való jogosultságáról.

A nagycsaládosok kedvezménye révén jelentősen, akár 2,5 millió forinttal olcsóbban juthatunk új, legalább hétszemélyes autóhoz. A legolcsóbb modell, a Dacia Lodgy így akár 2,1 millió forintért, azaz féláron a miénk lehet. Persze ha nagyot szeretnénk álmodni, még 25 millió forintért is vásárolhatunk 7 személyes hibridet, de most maradjunk inkább a realitások talaján, hiszen egy hétszemélyes autó átlagára a 2,5 milliós kedvezménnyel együtt is minimum 5-6 millió forint körül mozog ma Magyarországon.

A legnépszerűbb hétszemélyes családi autók a rendelet tavalyi életbelépése óta Kormányzati információk szerint a Dacia Lodgy (40 %), a Fiat Doblo / 500L / Talento hármas (15 %), a Skoda Kodiaq (13 %), a Seat Alhambra (8 %), a Renault Escape / Scenic páros (6 %), az Opel Zafira (4 %), a Ford S-Max / Ford Galaxy páros (4 %), a Ford Tourneo Connect / Ford Transit Custom páros (3 %) és a Honda CR-V (3 %) járművek lettek. A fennmaradó 4 %-on osztozik az összes többi egyterű (Citroën, Hyundai, Kia stb. egyterű modellek).Tavaly július óta az ország nagyobb autókereskedéseiben gördülékenyen zajlik a nagycsaládosok gépkocsivásárlása: az igények beadása után átlagosan egy-három hónap alatt érkezik meg az új, hétszemélyes családi autó.

2020-ban a hétszemélyes változatban még mindig a Ford kínálja a legtöbb autómodellt, de a Renault, a Dacia, a Nissan, és a Citroen is gyárt családi autót. A vételi árak széles skálán mozognak, a járművek ötmillió forinttól tíz-tizenkétmillióig érhetőek el.

A családosok a kiválasztott gépkocsi ötven százalékáig, maximum 2,5 millió forint értékig vehetik igénybe a kedvezményt, az adminisztrációs folyamatot a márkakereskedések végzik el. Az autó vételi áráról számla készül, és azt a szükséges papírokkal együtt küldik el a Magyar Államkincstárnak. A családok önerejének befizetése után az autókereskedés egy-másfél hónap múlva kapja meg a hiányzó támogatási összeget.

A Dacia Lodgy, a Ford S Max, a Ford Galaxy és a Ford Transit Custom sikermodellekre a vevők átlagosan egy-három hónapot várnak, de a várakozási idő akár öt hónap is lehet. Ezért érdemes a kereskedésekben a készleten található autók között is válogatni.

A támogatási kérelem benyújtására a családoknak 2022. december 31-ig van lehetőségük. Csak az új vagy a maximum kétezer kilométert futott, legalább hét állandó ülőhellyel rendelkező autókra adnak támogatást. Ez alól kivételt képeznek a lakóautók. A kedvezményt a Magyar Államkincstár Családtámogatási Főosztálya állapítja meg, a jogosultságnak több feltétele van, melyek ide kattintva megtekinthetőek.

Fontos tudni, hogy a támogatott, megszerzett autó az adásvételi szerződés vagy a pénzügyi lízingszerződés hatályba lépésének napjától három éven belül nem adható el. Ugyanígy a jármű átalakítását sem engedélyezik, kivéve, ha azt műszaki állapota miatt kivonták a forgalomból vagy ellopták.

MIRE ÜGYELJÜNK EGY ESETLEGES VÁSÁRLÁSNÁL?


Egy átlagos 7 üléses családi egyterű csomagtere manapság hét üléssel kb. 300 literes, öt ülést használva már 800-900 liter, míg ha csak az első üléssort hagyjuk bent, akkor 2500-3000 liter űrtartalmú teret is megtölthetünk (típustól függően).

Nem véletlen, hogy egyre többen választanak családi egyterűt, hiszen igen vonzó az, ha befér a kocsiba egy asztal négy székkel, vagy egy közepes méretű hűtőszekrény, esetleg két kerékpár állva, miközben a csomagjainkat is gond nélkül be tudjuk pakolni ezek mellé.

Minden családban mások és mások lehetnek a feltételek és az igények, vannak akik nem lesznek jogosultak a nagycsaládos gépkocsi támogatásra és így nem új autót, hanem inkább használt családi autót vásárolnának, ezért most csokorba szedtük azokat a szempontokat, amire érdemes odafigyelni egy új vagy használt családi egyterű jármű vásárlása esetén.

Biztonságosak az egyterű családi autók?


Nevükből is adódik, hogy ezeknek a járműveknek az elsődleges vásárlói a nagyobb családok, tehát azt itt leszögezhetjük, hogy a biztonság a legfőbb szempont egy ilyen jármű vásárlása esetén.

A leghitelesebb forrás, ahol utánanézhetünk, vajon az általunk kiválasztott gyártó/modell/típus mennyire biztonságos, az az Euro NCAP hivatalos oldala, amely ide kattintva elérhető.

Itt évjárat szerint bontva megtekinthetjük a legfontosabb értékeket. Nem csak azt nézhetjük meg, hogy hány csillagos lett egy konkrét modell a törésteszteken, hanem azt is hogy az autóban ülők (felnőttek és gyermekek), valamint az autó által esetlegesen elütött gyalogosok milyen védelemben részesülhetnek egy baleset bekövetkezése esetén.

A biztonság témakörén belül fontos szemügyre vennünk a kiválasztott kocsi csomagterét is. A csomagokat ugyanis mindig úgy kell elhelyezni, hogy egy esetlegesen bekövetkező baleset során ne repülhessenek előre az utastérbe. Ebből adódóan meg kell vizsgálni, van-e lehetőségünk arra, hogy egy utazás esetén rögzíthessük a csomagjainkat. Ez igen fontos szempont, hiszen egy frontális ütközés esetén egy 30 kg-os keményfedelű bőrönd óriási pusztítást tud végezni az utastérben, az utasok sérülését okozva. Tehát nézzük meg, hogy mi módon tudjuk kihasználni a csomagteret, és lehetőségünk van-e rögzíteni a csomagokat.

Fontos, hogy milyen legyen a családi autó hátsó ajtaja?


Igen, rendkívül fontos! Akinek még soha nem volt egyterű családi autója, nem is gondolná, hogy mennyire fontos ez a kérdés. Aki nap mint nap kötötte már be a gyermekeit a hátsó ülésen található gyermekülésekbe, az nagyon jól tudja, hogy miről beszélünk. Egy elhúzható ajtó nyílása mindig sokkal hatalmasabb, mint a hagyományosan nyíló ajtóké. Sokkal könnyebb behajolni, betenni vagy kivenni a kicsiket az ülésekbe. És még egy fontos dolog. Kisgyermekesek rémálma, amikor a kocsi megállása után, miközben a gyermek még a gyerekülésben ül, fogja és egyszerűen kinyitja a kocsi hátsó ajtaját úgy, hogy az erősen nekicsapódik a mellettünk parkoló autónak, arról nem is beszélve, ha épp elhaladna mellettünk egy másik jármű. Rossz is belegondolni.


A hátsó tolóajtó megléte tehát ma már alapvető szempont lehet a gyerekes családoknak egy családi egyterű kocsi kiválasztása esetén. Azért azt tegyük hozzá, hogy a felnőttek számára is sokkal könnyebbé válik így a ki/beszállás.

Fontos egy családi egyterű esetében, hogy mennyi beépített extrát tartalmaz?


Alapvető szempont, ha leszűkítettük a kört 2-3 megfelelő modellre, hogy ezek közül azt válasszuk, amelyikben a legtöbb biztonsági felszerelést helyezték el. Mit értünk ez alatt, pl. a ködlámpákat, a blokkolásgátlót vagy pl. a légzsákokat. 2020-ban már egy alapmodell is sokkal több extrát tartalmaz, mint 10 évvel ezelőtt. Egy 7 üléses családi autó már elég nagy méretű ahhoz, hogy igen nagy hasznát vehetjük pl. a hátsó tolató kamerának vagy radarnak.

Manapság egy 7 személyes családi egyterű modellből általában nem hiányzik a klíma sem, ami nagy áldás főleg nyáron, hiszen a nagy méretű üvegfelületeknek köszönhetően kánikulában hamar felforrósodhat az autó belső tere, és ez a kisgyermekeknél hamar végzetes is lehet.

Új vagy használt egyterűt vegyünk?


Egy új autó mindig drágább, mint egy használt ez tény. De ne felejtsük el, hogy cserébe ott a garancia, a foltmentes belső és karcolásmentes karosszéria is. Azt azonban ne felejtsük el, teljesen mindegy hogy új vagy használt kocsit vásárolunk, a kis lurkók nem fognak úgy vigyázni a kárpitra, mint egy felnőtt. Tudomásul kell vennünk, hogy ez egy családi autó, ebből a célból vásároltuk, így el kell fogadnunk azt a tényt, hogy nem marad tiszta a kocsink állapota örökkön-örökké.

Az is tény, hogy az egyterű kocsik, jellegükből fakadóan áruszállításra is tökéletesen alkalmasak, így nem fogjuk megúszni, hogy a barátunk, rokonunk, ismerősünk ne kérjen meg bennünket egy kis fuvarra, ami épp nem fért be a kis Suzukiba. És akkor borul a festékes vödör, szétszóródnak a szerszámok, vagy kifolyik egy kis olaj a kárpitra.

Aki tehát ilyen kocsit vásárol, meg kell, hogy barátkozzon a gondolattal, hiába figyel oda folyamatosan, mindig lesz egy pici kis „nyom”, ami emléket hagy, főleg vállalkozások esetében, ahol az amortizáció jelei hamar meg fognak jelenni a kocsi külső-belső felületein.


Fontos, hogy milyen legyen a családi autó belső tere?


Mint említettük, akár a család, akár egy vállalkozás fogja rendszeresen használni az egyterűt, sokkal keményebb igénybevételnek lesz kitéve, mint egy normál kisautó. Ezért nem érdemes selymes kárpitozású, világos szövettel borított üléseket választani, mert azon már napokon, heteken belül ott lesznek a foltok, és előbb vagy utóbb ezek eltávolíthatatlanok lesznek a legdrágább vegyi tisztítás bevetése ellenére is. Ezért fogadjuk el ezt a helyzetet, és ne morogjunk, ha megjelennek a foltok, vagy a szépséghibák.

Hány ülés lehet a jó választás?


Sokakban fel szokott merülni a kérdés, vajon egy családi egyterű választása esetén az 5, 6 vagy a 7 ülés lenne a legjobb? Ne felejtsük el, hogy a plusz ülések akkor is jól jöhetnek majd később, ha most még egyébként kicsi a család. Azt se felejtsük el, hogy ezekben az egyterűekben bármelyik ülést egyszerűen kivehetjük vagy visszatehetjük, ha éppen nincs rájuk szükség. Összecsukva ráadásul kis helyen elférnek otthon a garázsban. Sokan gondolkodnak hibásan, hogy most elég az 5 ülés, majd később veszek még kettőt, ha szükség lenne rá. Ez nem logikus gondolkodás. Egyrészt azért nem, mert utólag az ülések mindig sokkal drágábbak, másrészt ha 5 üléssel vásároltuk meg, később hiába veszünk bele plusz 2 ülést, a kocsit újra le kell majd vizsgáztatnunk 7 ülésre.

Érdemes-e mások véleményére hallgatnunk, akik már használtak családi autót?


Természetesen, mint minden termék és szolgáltatás esetében, érdemes hallgatni mások véleményére is. Minden márkán belül vannak modellek, amelyeknek vannak előnyei és hátrányai, jó és rossz tulajdonságaik, erősségeik és gyengeségeik. A típushibák mindig a használat során jelentkeznek, és ezeket gyakran megosztják a sorstársaink. Érdemes kutakodni tehát különböző hazai és nemzetközi fórum oldalakon, hogy az általunk kinézett márka / típus / évjárat stb. esetében mik a tapasztalatok. Pl. tájékozódni érdemes, hogy milyen sokat vitték az adott modellt szervizbe, milyen gyakran robbant le, mik romlottak el általában rajta, és mennyibe került egy átlagos szervizelés.

Sokba kerül egy családi autó fenntartása?


Bármilyen autóra érvényes, amit megvásárolunk, hogy annak vételára (amit kifizetünk érte, amikor megvásároltuk), csak egy kisebb rész lesz ahhoz képest, amit később évről évre az autó fenntartására fogunk fordítani. Minden autó komoly kiadást jelent a számunkra egészen addig, amíg nálunk van.

Vannak azonban bizonyos tényezők, amik szerepet játszhatnak a döntésünk során. Pl. megnézhetjük az autó alkatrész kereskedők online áruházaiban, hogy egy-egy konkrét, kiszemelt alkatrész mennyibe kerül az egyes márkák / típusok / modellek / évjáratok esetében. Pl. megnézünk egy vízpumpát, vagy egy hátsó kipufogódobot. Azonnal ki fognak derülni az árkülönbségek. Hihetetlen, de igaz, vannak olyan modellek, ahol pl. a szélvédő vagy egy egyszerű visszapillantó tükör két-háromszorosába kerül, mint egy másik modell esetében.

Ne tévesszen azonban minket meg az sem, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy új, gyári alkatrészről beszélünk, vagy egy utángyártott alkatrészről. Könnyen elképzelhető, hogy egy konkrét modellhez nem találunk csak gyári alkatrészt, míg egy másikhoz pedig csak utángyártott verziót. Ez hamis eredményt adhat.

Érdemes annak is utánajárni, hogy a kiválasztott modellhez mennyire érhetőek el bontott alkatrészek, mert pl. egy kisebb koccanás esetén elkerülhetetlen bal első fényszóró csere, vagy egy kukásautó által lebontott visszapillantó tükör esetében akár 1:10 arányban is megspórolhatjuk az alkatrész költségeit. Sajnos az egyterű családi autók esetében ma még a kis darabszámból adódóan nem annyira számítanak tömegesnek a bontott alkatrészek, így egy szervizelés esetén a cserealkatrészek ára is általában mindig magasabb.


Érdemes drágább biztosítást kötnünk az egyterű családi autókra?


Egy családi autó esetében ma már szinte alap, hogy hosszabb távú, külföldi célpontokra vigye el a családunkat. Használt járművek esetén ma Magyarországon jellemző tény, hogy nagyon kevesen kötnek a kocsikra CASCO biztosítást, sokkal inkább csak az utazás időtartamára megkötött ún. Asszisztencia szolgáltatások a népszerűek. Ez tökéletesen elégséges ahhoz, ha a kocsink lerobbanna egy külföldi autópályán, akkor ingyenesen el fogják vontatni a legközelebbi szervizállomásig. Ha pedig a javítás is elhúzódna, akkor a biztosítás alapján hazautazhat a család, vagy a kint tartózkodás plusz időtartamára fizeti a szállásköltségünket a biztosító.

Lényeges azonban, hogy tudjuk: ha az autónk életkora eléri a 15. életévet (a forgalomba helyezéstől számítva), akkor már sajnos a biztosítók nem fognak rá ilyen asszisztencia biztosítást kötni.

Használt családi autót érdemes megnézetni egy szervízben, mielőtt megvásároljuk?


Természetesen mindegyik típusnak megvannak a saját gyengeségei, erről a fórumokon hamar meggyőződhetünk. Attól, hogy azt olvastuk a kiválasztott modellről, hogy hajlamos a küszöbnél a rozsdásodásra, még egyáltalán nem biztos, hogy ez a probléma jelen lesz annál a konkrét példánynál, amit szeretnénk megvásárolni. Természetesen vigyük el az ismerős műhelybe, és ott mondjuk el az ezzel kapcsolatos aggályainkat.

Ha az ellenőrzés során mégis feltárnak hibákat, akkor se essünk pánikba, vizsgáljuk meg, hogy a hibák kijavításának kb. mennyi lenne a javítási költsége, ez mindig egy jó alku alap szokott lenni a végleges árral kapcsolatos megállapodás során. Az is igaz, ha olyan hibát tártak fel, ami nem javítható, vagy rendkívül költséges lenne a javítás, akkor mindenképpen álljunk el a vételi szándékunktól.

Milyen buktatók lehetnek egy családi autó megvásárlása során?


Ha márkakereskedőnél vásárolunk új családi autót, minimális a kockázata annak, hogy átvernek bennünket. Ha kéz alól vásárolunk használt családi autót, úgy ugyanazon kockázati tényezők állnak fenn, mintha bármilyen átlagos járművet vásárolnánk. Számos olyan példa olvasható az interneten, ahol pórul járt vevők ilyen esetekről számolnak be. Egy közös ezekben az esetekben: utólagos reklamációra már nem nagyon van lehetőségünk, hiszen aláírtunk egy papírt, amelyben szerepelt hogy tisztában voltunk a kocsi adás-vételkori állapotával, hibáival.

Az esetek többségében visszatérő jelenség, hogy a felek szóban egészen másban állapodtak meg, de ez egy bíróság előtt nem állja meg a helyét, hiszen van egy aláírt, érvényes szerződés a felek között. Ezért minden esetben, ha használt családi autót vásárolunk, alaposan olvassuk el a szerződés minden pontját, és csak azt vegyük biztosnak, ami a szerződésben is szerepel. Ha mégis találnánk olyan hibát, amelyre a szerződésben nem szerepel utalás, úgy arról vegyünk fel egy külön jegyzőkönyvet, vagy írjuk rá záradékként a szerződésre és mindkét fél írja alá. Ez esetben jó esélyünk van arra, hogy jelentős mértékben le tudjuk alkudni az eredeti vételárat, de végső esetben (pl. ha az eladó nem akarja ezt aláírni) el is állhatunk az adás-vételtől.

CSALÁDI AUTÓ VÁLASZTÁSI SZEMPONTOK


Arra voltunk kíváncsiak, hogy a márkakereskedők jelenleg hány 7 üléses családi modellt kínálnak és ezeket milyen árfekvésben vásárolhatjuk meg, továbbá milyen szállítási határidővel tudunk hozzájutni?

Az is szempont volt az összehasonlításban, hogy a nagycsaládosok milyen fő szempontok alapján választhatnak most kocsit, illetve vajon elegendő-e a Magyar Államkincstár által nyújtott kedvezményre jogosító engedmény (kupon) hat hónapos határideje egy modell kiválasztására és a szerződéskötésre? Nézzük tehát ABC rendben az egyes gyártókat, és a jelenleg Magyarországon rendelkezésre álló családi modelleket.

BMW MAGYARORSZÁG


A BMW-nél három modell érhető el hét üléssel: a 2-es Gran Tourer, az X5 és az X7. A német autógyár értelemszerűen az elsőre helyezi a hangsúly, amelyet 8,11 millió forint helyett 5,6 millióért kínál most. Ez 20 százalék befizetésével elvihető és 4 év alatt nulla százalékos thm (teljes hiteldíjmutató) mellett ki is lehet fizetni az egészet. Ez havi mintegy 82 ezer forintot jelent. Az X5 és X7 modellek 17,8, illetve 22,5 millió forinttól érhetőek el a támogatással. A BMW rekordértékesítéssel zárta a 2019-es évet Magyarországon. A legtöbbet az X5-ös modellből adták el, a legnagyobb növekedést pedig a hétüléses BMW 2 Gran Tourer érte el a nagycsaládos kedvezménynek köszönhetően.

BMW 2 Grand Tourer


A BMW 2-es Gran Tourer a márka első prémium, kompakt hétszemélyes családi autója. Praktikus, tágas és a BMW prémium vezetési élményét is magában foglalja. Kell ennél több? Ezen modell esetén az elsődleges szempont a praktikus helykihasználás és a biztonságos utazás az egész család számára. Mindemellett pedig határozottan sportos is az erős három vagy négyhengeres TwinPower Turbo motoroknak köszönhetően.BMW X5


Az új BMW X5-ben a BMW X család génjei öltenek testet. A negyedik generációs modell minden eddiginél modernebb és határozottabb kiállású. Az autó robusztus, letisztult és gondosan kimunkált módon egy új X dizájnnyelv alapjait rakja le. A korábbiaknál is több luxust felvonultató belső tér egyik legnagyobb erénye az intuitív vezérlési koncepció. "BMW X7


A luxus kategória megtestesítője: az új BMW X7 a magabiztos fellépés és az egyéniség elegáns fúziója. Bár fellépése tekintélyt sugárzó, az autó a könnyedség és az agilitás benyomását kelti letisztult dizájnjával és atletikus stílusával. Mindemellett ott a figyelemre méltóan tágas belső tér, amelyet az exkluzivitás, a praktikum és a szabadságérzet összjátéka jellemez – valamint a páratlan kényelem, amely még a harmadik üléssorban is teljes. Itt a lényeg a vonzerő. A karakter meghatározó vonása pedig az elegancia.FIAT - CHRYSLER CSOPORT (FCA)


A Fiat 7 személyes kínálatában 3 modell tartozik: A Fiat 500L Wagon Lounge, a Fiat Doblo és a Fiat Talento Tutitipp.

Fiat 500L Wagon Lounge


A Fiat 500L családi autó 1.6 MJET 120LE motorral, 7 ÜLÉSSEL, AJÁNDÉK TOLATÓRADARRAL MÁR 3.649.000 Ft-tól elérhető. A kedvezményes ár nagycsaládosok részére, állami támogatás igénybevétele esetén érvényes! Az akciós vételár nagycsaládos támogatás nélkül: 6.149.000 Ft-tól megvásárolható.Fiat Doblo - Tágas, sokoldalú és megbízható


A Doblo-ban mindennek találhatunk helyet. És mindenkinek. Aki nagy utazásra készül, kizárólag Doblòval utazik. Az 5- és 7-üléses személyszállító verziót úgy tervezték meg, hogy benne minden elférjen, ami fontos. Így mindenki részese lehet az utazási élménynek.

Elegendő hely jut mindennek és mindenkinek. A jármű 790 literes csomagtere lehajtott hátsó ülésekkel egészen 3200 literig bővíthető. És ha még több helyre lenne szükségünk, választhatjuk a Doblo Maxi verziót, mely 35 cm-rel hosszabb, és akár 4000 literes raktér kapacitást kínál.

A Fiat Dobló Panoráma 1.4 T-JET 120LE Easy széria 7 üléssel akár 2.399.500 Ft-tól is elérhető már a nagycsaládosok részére, állami támogatással! Akciós vételára nagycsaládos támogatás nélkül: 4.799.000 Ft.Fiat Talento Tutitipp


A Fiat Talento Tutitipp modell 120LE Multijet motorral, 1.800 literes csomagtartóval MÁR 5.199.000 Ft-tól megvásárolható. A kedvezményes ár nagycsaládosok részére, állami támogatás igénybevétele esetén érvényes! Az akciós vételár nagycsaládos támogatás nélkül: 7.699.000 Ft.FORD MAGYARORSZÁG - családi autók, állami támogatással


A Ford személyautó kínálatában jelenleg négy modell vásárolható meg a nagycsaládos kedvezménnyel. A Fordnál is fokozott érdeklődés tapasztalható az érintett családok számára olcsóbban elérhető gépjárművek iránt. A legnépszerűbbek az S-Max / Galaxy modellek számítanak, 2019-ben az első félévhez képest a második félévben már 50 százalékkal többen érdeklődtek irántuk, de a másik két modell iránt is nőtt a kereslet. Ahogy a személyautók piacán a magánvásárlók körében az ár az egyik legfontosabb tényező, úgy ebben a szegmensben is az - emelték ki. A képet azonban árnyalják az egyes importőrök által adott egyéb árkedvezmények, vagy esetleg más elérhető fizetési konstrukciók.

A Ford készleten lévő S-Max modelljeinél az állami támogatáson felül akár 1 millió 890 ezer forint árkedvezményt is nyújt a nagycsaládok részére. Bizonyos Galaxy modelleknél pedig 2 millió 740 ezer forint is lehet a kedvezmény mértéke.

A modellekre öt évre kiterjesztett garancia is jár. A vásárlást a Ford kedvezményes Credit finanszírozással is segíti. A raktáron lévő modellekből akár azonnal tudnak választani a családok, azoknak pedig, akik már kiváltották a vásárlásra jogosító engedélyt és két-három hónapon belül szerződést kell kötniük, minden segítséget megadnak.

Ford S-Max - Hét ülés, végtelen mennyiségű kaland


A Ford S-Maxban a sportos, dinamikus megjelenés találkozik a tágas belső tér nyújtotta lehetőségekkel. A konfigurálható üléseknek köszönhetően a család minden tagja kényelmesen elfér, hosszabb utazások alkalmával pedig a bővíthető csomagtér tesz jó szolgálatot. Innovatív technológiái garantálják a kiemelkedő vezetési élményt és gondoskodnak az autóban ülők biztonságáról.Ford Galaxy - Prémium minőségű hétüléses, egy igazi élmény


Kategóriájának legtágasabb modellje, a Ford Galaxyban mindenkinek és mindennek egyaránt jut hely. A tágas belső térnek köszönhetően a család minden tagja kényelmesen utazhat, miközben a biztonságról a Galaxy intelligens megoldásai és forradalmi technológiái gondoskodnak.Ford Tourneo Connect - Praktikum stílusos külsőbe csomagolva


Újratervezett külső, még színvonalasabb belső kialakítás, fokozott hatékonyság – a Tourneo Connect tökéletes választás, szállítson bárkit vagy bármit. Mindegy, hogy 5 vagy 7 üléses változatra vágyik, zseniális kialakításának köszönhetően az ülések elrendezése rugalmasan variálható. Számos olyan alapfelszereltség került beépítésre és számos olyan választható felszereltség áll rendelkezésére, melyeket talán csak egy magasabb árkategóriájú járműtől várna el.Ford Tourneo Custom - Mindenkinek és mindennek jut hely


Minőségi ugrás a személyszállítók között. Kivételes kényelem, átgondolt kialakítás, fejlett technológiák, kilenc férőhely, és modern, új külső. Ráadásul olyan vezetési élményt nyújt, mint egy személyautó. Az új Tourneo Custom a személyszállítás művésze.

A 2,5 millió forintos kedvezmény levonása után az S-Max induló ára 5 millió 433 ezer forint, a Galaxy 1 millió, a Tourneo Connect L 4 millió 431 ezer forint, a Tourneo Custom pedig 6 millió 596 ezer forint Ft (Ford Credit finanszírozással).HONDA MAGYARORSZÁG


A Hondának mindössze egyetlen modelljét, a Honda CR-V hétszemélyes változatát érinti a nagycsaládos kedvezmény. A CR-V kedvelt modellnek számít a gyerekes családok körében. A hét üléses változatot szívesen választják azok is, akiknek ugyan csak két gyerekük van, de gyakran vinnék magukkal például a nagyszülőket, s így elég lesz számukra egy családi autó.

Honda CR-V


A törvény bevezetése óta a nagycsaládosok részéről itt is több lett az érdeklődő, a vásárló. A családok alapvetően a bevételük alapján mérlegelnek és döntenek, ha megtehetik, akkor az ár-érték arány befolyásolja a választást. A CR-V-hez alapáron jár például a Honda Sensig biztonsági rendszer, ez sokak számára még vonzóbbá teszi a modellt. A hétüléses változat vásárlóinak több csomagot ajánlott fel a Honda, amelyből egyet választhatnak: 410 literes Thule tetőbox-ot (kereszttartó nélkül), vagy Thule kerékpártartót (vonóhorog nélkül), fix vonóhorgot, 13 pin kábelköteggel, esetleg biztonsági gyerekülést (ez utóbbiból kétfélét is ajánlanak).HYUNDAI MAGYARORSZÁG


A Hyundai a nagycsaládos program keretében, hét üléses kivitelben a Hyundai Santa Fe SUV modellt ajánlja, amely a kedvezménnyel induló áron 8 millió 999 ezer forintba kerül.

Tapasztalataik szerint a nagycsaládosok az alábbi szempontok szerint választanak autót: milyen a belső tér kialakítása, a térérzet, mennyire használható a harmadik üléssor, valóban alkalmas-e akár nagyobb gyerekek hosszabb utazására, mennyire kényelmes. Fontos szempont az is, hogy mennyi csomag fér el, ha heten ülnek a kocsiban, jól kilátnak-e és milyen a biztonsági felszereltség a hátsó üléseken.

A választásban nagyon lényeges érv az öt éves, kilométer korlátozás nélküli garancia. A nagycsaládos kedvezmény egyik feltétele, hogy a támogatással megvásárolt modellt három évig nem lehet eladni. A vevők tisztában vannak azzal, hogy olyan autót érdemes választaniuk, amelyre a gyártó hosszabb garanciát biztosít.

Hyundai Santa Fe SUV


A Hyundai SUV modelljét tágas belső tér, prémium minőségű anyagok használata, valamint a külső és belső design összhangja versenyképessé tette a prémium gyártók kínálatával. Mindezt az öt éves, kilométer korlátozás nélküli gyári garancia tovább erősíti. Mindemellett a Santa Fe modell egy jól bevezetett, ismert, és kedvelt modell a Hyundai kínálatában.

A Santa Fe a Hyundai legnagyobb SUV modelljeként valóban prémium modellnek számít, és ennek megfelelően az árazása is igazodik a modell által kínált kiváló minőséghez. A kereslet eddig is kiemelkedő volt iránta, a nagycsaládosok körében is, a Hyundai pedig bízik benne, hogy a kedvezmény további ügyfeleket is vonzani fog a márkához.KIA MAGYARORSZÁG


KIA Sorento


A tágas Kia Sorento határtalan élvezetet nyújt. Ergonómia és kényelem, variációk széles skálája áll rendelkezésre. Az opciós harmadik üléssorral akár 7 ember utazhat teljes kényelemben és pihentetően. A Kia Sorento 9725000 Ft helyett most a nagycsaládos kedvezménnyel 6 millió Ft alatti áron megvásárolható a márkakereskedésekben!LANDROVER (AUTO PALACE BUDA Kft.)


Az autógyártók közül a Landrover sem próbál úgy tenni, mintha ez egy szociálpolitika intézkedés lenne. A Landrover például Merjen nagyot venni! szlogennel hirdeti a Discovery terepjáróját. A Landrovereket is forgalmazó Auto Palace Buda Kft. képviselője elmondta, hogy bár jelentős volt 2019-ben az érdeklődés a modell iránt, a Discoveryre végül a rendelet hatálybalépését követő hónapokban nem kötöttek szerződést. Nem úgy az olcsóbb Discovery Sportra, amelynek a nagycsaládos kampányát csak 2019. vége előtt indították be, az első autókat pedig 2020. elején már át is adták az ügyfeleknek. E modell hirdetési ára a nagycsaládos támogatással bruttó 11 millió forint, amely egy 180 lóerős összkerékmeghajtású, automata dízelt jelent.

Landrover Discovery


A Landrover Discovery már 15,9 millió forintért (plusz 135 ezer forint regisztrációs adó) megvásárolható a nagycsaládos kedvezménnyel. Ez egy 240 lóerős, összkerékmeghajtású, automata váltós dízel kocsi, amelyben a családnak az elektromos fűthető bőrülésekről sem kell lemondania.MITSUBISHI MAGYARORSZÁG


Hétszemélyes Outlander modellek:
- Outlander 2.0 Family (CVT - 2WD) listaár: 9.400.000,- Ft, állami támogatással csökkentet ár: 6.900.000,-Ft
- Outlander 2.0 Instyle (CVT - 2WD) listaár: 10.950.000,- Ft, állami támogatással csökkentet ár: 8.450.000,-Ft
- Outlander 2.0 Family Safety (CVT - 4WD) listaár: 10.650.000,- Ft, állami támogatással csökkentet ár: 8.150.000,-Ft
- Outlander 2.0 Instyle Premium (CVT - 4WD) listaár: 11.650.000,- Ft, állami támogatással csökkentet ár: 9.150.000,-Ft

Mitsubishi Outlander


Az új OUTLANDER bárhol képes kimagasló teljesítményt nyújtani, legyen szó akár erős gyorsításról vagy a lenyűgöző kapaszkodási képességről. A MIVEC erőforrás ugyanolyan menetteljesítményeket garantál, mint a régebbi DOHC egység, ám mind a fogyasztása, mind pedig károsanyag-kibocsátása jelentősen csökkent. Az OUTLANDER motorja a kifinomult működés, a teljesítmény és a gazdaságosság remek kombinációját alkotja. Az új OUTLANDER MIVEC motorjának kiváló teljesítményéhez páratlanul alacsony fogyasztási és emissziós értékek társulnak. A takarékos vezetéshez további hasznos segítséget nyújt az Auto Stop & Go (AS&G) rendszer és az ECO üzemmód. Ezt a példátlanul jó környezeti teljesítményt úgy sikerült elérni, hogy nem kellett feláldozni érte a vezetés élményét: az autó dinamizmusa még a legkomolyabb elvárásokat is kielégíti. Az új OUTLANDER egyedülállóan magas színvonalat képvisel a környezettudatosság és a vezetési élmény terén.NISSAN MAGYARORSZÁG


Nissan X-Trail


A 7 személyesként is elérhető SUV igazán a családok részére lett tervezve. Töltse az örömteli pillanatokat a családjával egy nagyobb, szembetűnőbb SUV-val. Válassza a 7 üléses Nissan X-Trail modellt, amely erőteljes új formatervvel és fejlett technológiával rendelkezik. Ez minden, amire szüksége lehet egy kényelmes, eseménydús utazáshoz. A Nissan X-Trail most 10 millió 500 ezer Ft helyett állami támogatással 7 millió 200 ezer Ft-ért is elvihető.Nissan Evalia e-NV200


A kompakt, sokoldalú és kiválóan felszerelt, akár hét személyt szállítani képes Nissan Evalia e-NV200 ideális városi jármű Ön és családja számára. A 100%-ban elektromos, új, nagyobb hatótávolságú, 40 kWh-s akkumulátorral pénzt takaríthat meg az üzemeltetési költségeken, és tényleg szinte bárhová eljuthat vele. Most az állami támogatással és márkakedvezménnyel 13 millió 105 ezer Ft helyett akár 9 millió 105 ezer Ft-ért is megvásárolható.
PSA CSOPORT (Peugeot, Citroën, Opel)


Citroën


A Citroën nagycsaládos modell kínálatából két modellre jelentősebb az érdeklődés. A nagycsaládos program bevezetésekor létrehozott családi csomagajánlatok a Citroën-nél további árelőnyökhöz juttathatják a vásárlókat függetlenül a család méretétől egy adott márka választásakor. A kedvezmény a kisbuszok, a SpaceTourer és a Jumpy Kombi nyolc-kilenc személy szállítására alkalmas verziójára is igénybe vehető. Vannak családi opciós csomag ajánlataik is, amelyek még kedvezőbbé teszik a nagycsaládos modellek ár-érték arányát. Minden nagycsaládos modellre öt év garanciát vállalnak, 100 ezer kilométer futáskorláttal, ez utóbbit csak magánvásárlók esetében.

Citroën Berlingo


A Berlingo a legkeresettebb nagycsaládos autó jelenleg a Citroën kínálatában, a megrendelések száma az elmúlt fél év során átlagosan megnégyszereződött. Az ügyfelek inkább a hosszú (XL) változatot keresik (közel 60 %), de megértették, hogy ebben a kategóriában a családi költségvetésnek és a környezetünknek is azzal tesznek jót, ha a korszerű és takarékos dízelek közül választanak, így ennél a modellnél magasabb a dízelek aránya a megszokottnál.

Az új Berlingo kedvezményes áron 5,845 millió Ft-tól (támogatással 3,345 millió Ft-tól) vásárolható meg.Citroën Grand C4 SpaceTourer


Aki teheti, értelemszerűen most az egyterűek közül a hét személyes változatot választja, ennek köszönhetően megsokszorozódott a havi megrendelések száma erre a modellre is a korábbi átlaghoz képest. Mindkét modell esetében telitalálatnak minősültek a kedvező csomagajánlatok, hiszen a nagycsaládos ügyfelek jelentős része rendel családi csomagot az új autóhoz. A várakozási idő nagyban függ a kiválasztott motortól, modellváltozattól és az extráktól. Hatalmas az érdeklődés erre a modellre, a Grand C4 SpaceTourernek tavaly óta megháromszorozódtak a megrendelései.

Az ügyfelek kétharmada nem alapkivitelt, hanem magasabb felszereltségi szintet választ. A gyár alkalmazkodott a megnövekedett igényekhez, így ennél a modellnél nem kell az átlagos gyártásrendelésnél megszokott határidőnél hosszabbra számítani.

A Citroën Grand C4 SpaceTourer 6,4 millió forinttól, támogatással 3,9 millió forinttól vásárolható meg.Opel


Az Opel által kínált Zafira Life modell egy elérhető választás a szórakozást, és kalandot kereső családok számára, akik szeretik a kényelmet és az eleganciát. Ezt a modellt az Opel tulajdonképpen azért tervezte és hozta létre, hogy a nagycsaládosok számára is biztosítva legyen a tökéletes kényelem és biztonság a mindennapok, a hétvégi utazások és kirándulások, vagy a hosszabb nyaralások során is. Az 5, 7, 8 és 9 üléses modellek már nagycsaládos kedvezménnyel 10 460 000 Ft helyett akár 7 960 000 Ft-tól elérhetőek.

Opel Zafira Life - a guruló szalon


Akár 9 embert szállíthatunk a segítségével családi, vagy üzleti célból. A Zafira Life luxuskategóriájú kényelmet biztosít, mint egy guruló szalon, amely rendkívül sokoldalú, és tele van innovációkkal és biztonsági rendszerekkel.

A Zafira Life-ot úgy tervezték, hogy kategóriaelső legyen a mindennapi használat során tapasztalható rugalmasság terén. A kétoldali elektromos tolóajtók széles nyílást biztosítanak a beszálláshoz a hátul utazóknak. Érzékelők segítségével kézhasználat nélkül férhetünk hozzá az utastérhez, ha tele van a kezünk.

A vezetéstámogató rendszerek kínálata megkönnyíti a mindennapi közlekedésünket. A sávelhagyás-jelző felismeri, ha az autó kisodródik a sávból, és hangjelzéssel és vizuális jelzéssel figyelmezteti a vezetőt.Peugeot családi modellek


208 évvel ezelőtt a Peugeot kis családi manufaktúraként kezdte és a legifjabb generáció bátor vállalkozó szelleme indította el a világméretű autógyártóvá válás útján. Talán nem véletlen hogy a Peugeot történetében mindig előkelő szerepet kaptak a családi modellek és nincs ez másképp manapság sem. Fedezze fel a Peugeot 7 személyes családi modelljeit!

Peugeot Rifter


A Peugeot Rifter egy igazi szabadidőautó a felfedezőknek. 7 személyes változatban már 6165000 Ft-tól elérhető, állami támogatással akár 3665000 Ft-ért elvihető. Főbb tulajdonságai: Peugeot i-Cockpit vezetőhely, SUV megjelenés, hatalmas csomagtartó, kétféle hosszúság, kedvezményes családi opciós csomagok.Peugeot 5008


A Peugeot 5008 modell egy tágas SUV családi kalandokhoz! 7 személyes változatban már 8269000 Ft-tól megvásárolható, állami támogatással pedig 5769000 Ft-tól vihető el. Főbb tulajdonságai: Peugeot i–Cockpit vezetőhely, variálható hátsó ülések, 3 Isofix rögzítés a második üléssorban, kivehető, elrejthető ülések a harmadik sorban, a 7 személyes kivitel felár nélkül elérhető.Mindkét Peugeot modellre érvényesek a következők: Biztonságos fix kamatozás vagy alacsonyabb havidíj változókamatozás mellett, a finanszírozáshoz csupán 20% saját erő szükséges, alacsony THM, rugalmasan választható, 36-60 hónap futamidő, megbízható, Forint alapú konstrukció.

PORSCHE HUNGÁRIA (Audi, Seat, Škoda, Volkswagen)


A Porsche Hungaria által képviselt márkák kínálatába a Skoda, VW, Seat és Audi márkák tartoznak.

Audi Q7


Az Audinál egyelőre csak a Q7 kapható hét üléssel. Az Audi 2019-ben elvégzett néhány elengedhetetlen változtatást a legnagyobb szabadidőautóján, ezzel hozzáigazította a Q7-est a SUV kínálatának többi tagjához. A módosítások nem csupán külsőt érintették, a motorizációt tekintve is a fejlődött az elektromosan megtámogatott rendszerek irányába. Eddig nem túl sok szerződést kötöttek, de ennek oka, hogy hamarosan modellfrissítés érkezik a hatalmas méretű SUV-ra - mondta el a Porsche Hungaria Kft. kommunikációs vezetője.Volkswagen 7 személyes autók


A Volkswagennél több személygépkocsi modell és haszongépjármű felel meg a kritériumoknak, a márkakereskedőknél jelentős és folyamatosan növekvő az érdeklődés. Ezek 84 százaléka Touran egyterű TSI motorral, kézi váltóval, 13 százalékuk Tiguan Allspace SUV, amelynek alap listaára TSI motorral és kézi váltóval 9,4 millió forint, DSG automatával 10 millió, míg a dízelkínálat 10,3 és 11 millió forinttól indul, amelyből lejön a 2,5 milliós támogatás. A márkánál hatalmas az érdeklődés az előzőeknél lényegesen olcsóbb A márkánál hatalmas az érdeklődés az előzőeknél lényegesen olcsóbb Caddy személyautók iránt: a korábbi eladások 4-5-szörösére nőttek a nagycsaládos program indulása óta. A legnépszerűbb a Caddy Maxi Trendline kivitel 130 LE-s TSI motorral, amelyet már 4 millió forintért el lehet hozni a 6,5 millió helyett. Sokkal enyhébb, de a Multivan és a Caravelle modellek esetén is egyre nagyobb az érdeklődés.

Volkswagen Caddy


A 7 személyes modell utastere átgondolt megoldások egész sorát rejti, így könnyítve meg a mindennapokat, ráadásul ráadásul állami támogatással 3509480 Ft-tól elérhető. Funkciói egyszerre teszik kényelmesebbé éls pihentetőbbé az utazást az egész család számára.Volkswagen Caddy Maxi


Nagycsaládos vakáció, hétvégi kirándulás, vagy szülinapi buli egy komplett gyerekcsapattal? A Caddy Maxi számára nincs lehetetlen küldetés. Állami támogatással 4196780 Ft-tól elérhető a megbízható, gazdaságos, és igazán praktikus modell, akár 3 teljes értékű gyermeküléssel, és tágas csomagtérrel, több babakocsi számára is.Volkswagen Caravelle


Nincs az az élethelyzet, amelyben ez a jármű ne állná meg a helyét. Számos okos megoldás, mint pl. az elektronikus beszédhangosító funkció, a benne ülő akár 8-9 személy kényelmét szolgálja. Hatalmas utasterében pedig nincs az a nagy család, amely ne érezné magát komfortosan, akár 9 nagy csomaggal is. A modell állami támogatással 8230540 Ft-tól elvihető.Volkswagen Multivan


A modellt a sokoldalúság, a minőség, és a részletekbe menő tökéletesség jellemzi. Mindez köszönhető a kimagasló méretű helykínálatnak, a legmodernebb infotainment rendszernek és a korszerű vezetőasszisztens-rendszereknek. A modell állami támogatással 9750800 Ft-tól elérhető.Volkswagen Tiguan Allspace


Fontos, hogy az utazás kényelmes legyen. Bőséges térkínálatával akár már 6775860 Ft-ért elérhető. 7 ülésével és innovatív felszereltségével a Tiguan Allspace az Ön és családja számára a lehető legkellemesebbé teszi az utazást.Volkswagen Sharan


Az akár már 9428090 Ft-ért elérhető Sharan, variálható térkoncepciójával elektromos tolóajtajával és maximális kényelmet nyújtó 3 üléssorával készen áll a nagycsaládok mindennapjaira.Volkswagen Touran


Az akár már 4994050 Ft-ért elérhető 7 személyes modell minden részlete az egyszerű mindennapokat szolgálja. Legyen szó bevásárlásról, a gyermekek óvodai / iskolai / különórás / edzésre menős logisztikai kihívásairól, vagy éppen a családi programokról. Egy biztos, az utazások során az autó újabb és újabb erényeit fedezhetjük fel.Van, illetve lesz elég autó – jelentették ki, rendelkezésre állnak a gyártási kvóták, amelyek rugalmasan alakíthatók. Bőven tartani tudják a szállítási határidőt, és akár három-négy hónapon belül is ki tudják szolgálni az ügyfeleket a legkeresettebb modellekkel is, mint például a VW Caddy Maxi Trendline 1.4 TSI 130 LE (kézi vagy DSG váltóval) változatával, sőt raktárról is kínálnak autókat. Ugyanez érvényes az Audira is, vannak érdeklődők, a keresletet előreláthatóan ki tudják elégíteni.

Seat Alhambra / Tarraco


Fokozott az érdeklődés a SEAT hét üléses modellek iránt, ezek készletről is elérhetőek, gyári rendelés esetén a Tarracot jelenleg két hónap, az Alhambrát három hónap múlva vehetik birtokba a családok. Valamennyi típus esetében vonzerő a jelentős kedvezmény, az állami 2,5 millió támogatáson felül, ami például az Alhambra hét üléses kivitel esetében, Climatronic extra felszereltséggel 2,7 millió forint, a Tarraconál pedig ugyancsak extra felszereltséggel, 2,4 millió forint.

A Seatnál már az első 3 hónapban majdnem 70 darab Tarraco SUV-ot adtak el. Ebből 53-at 1.5 TSI, 8-at 2.0 TSI, 7-et pedig 2.0 TDI motorral. Ezeknek az autóknak a listaára kedvezmény nélkül 10-13 millió forint között szóródik. A cég szintén a rendelet életbe lépését követőe 3 hónapon belül eladott közel 20 darab Alhambra egyterűt is, amely 11,2 és 14,8 millió forint között érhető el, szintén kedvezmény nélkül.

Seat Alhambra

Seat Tarraco

Škoda Kodiaq


A Škoda modellek iránt várakozáson felüli érdeklődést tapasztalnak, az igényeket – bőven a hat hónapos határidőn belül is – ki tudják elégíteni. A Škoda Kodiaq megjelenésével mindenkit elkápráztat. Másik nevén a nagy medve belső terének és menettulajdonságainak köszönhetően az utazás minden perce élvezetekkel teli. A Škodánál a Kodiaq márkát kínálják egyedül 7 üléssel, amelyből már 500-nál is több szerződést kötöttek. Ezek zömmel 1.5 TSI motoros modellek Ambition felszereltséggel kézi és DSG váltóval vegyesen. A kocsi alap listaára 8,6 millió forint, de a Porsche Hungaria közlése szerint a legtöbb modellhez annyi extrát választanak, hogy azok ára átlépi a 10 millió forintot. Ebből jön le a 2,5 milliós támogatás. A márka még tud idei szállításra szerződést kötni, körülbelül 150 autóra. Nagyobb motorizáltságokból és gazdagabb felszereltségekből vannak készletes autók is az országban.

A fenséges erőt sugárzó ŠKODA KODIAQ készen áll a legkeményebb körülményekre. Precíz, éles vonalait a ŠKODA új, városi terepjárókhoz illő formanyelve alakította, amelytől a SUV megjelenése jellegzetes, érzelmes és időtálló lett. Szemgyönyörködtető látvány.

A KODIAQ egy férfias szépség, amely a robusztusságot ötvözi a terepjárók lenyűgöző lehetőségeivel. A kristály dizájnnak köszönhetően formái mégis megőrizték a Škodákra jellemző eleganciát. Akár a részletek vagy a teljes kép alapján akarjuk megítélni, egyértelmű a forma és funkció tökéletes harmóniája.

Az innovatív kristálydizájn találkozása az innovatív technológiával. A modell a „látni és látszani” hitvallás hajthatatlan megtestesítője. Az AFS (adaptív fényszóró-szabályozási rendszer) a konkrét helyzethez (pl.: város, autópálya vagy eső̋) igazítja a világítás erősségét, miközben a fényszórók szemet gyönyörködtető, integrált LED nappali menetfény- csíkkal büszkélkednek.

A robusztus és erőteljes SUV modell minden igényt kielégít, ráadásul 7 személyes kivitelben is elérhető, amire akár 3,7 millió forint kedvezményt is kaphatunk a nagycsaládosok állami támogatásával együtt!RENAULT MAGYARORSZÁG (Renault / Dacia)


A Renault PR vezetője szerint jelentősen megnövekedett az érdeklődés a támogatás hírére az érintett családi kocsikra. A francia márkaképviselet kedvezménnyel érintett kínálatában a Renault Scenic, az Espace, a Trafic, valamint a Dacia Lodgy szerepel. Az eddigi tapasztalatok azt mutatták, hogy különösen a Dacia Lodgy iránt érdeklődnek Magyarországon a nagycsaládosok.

Renault Espace - Igazi crossover szellemiség


Kivételes vonalvezetésével, valamint egyszerre robosztus és könnyed vonalaival a Renault ESPACE utazni hív. A Renault ESPACE mindent újraértelmez, beleértve a vezetési stílusunkat is. Az intuitív módon beépített vezetéstámogató rendszerek megkönnyítik és biztonságosabbá teszik a vezetést.Renault Grand Scenic - A 7 személyes családi autó


Mivel a nagy családok számára is fontos a dizájn, a Renault Grand SCENIC kifinomult külsőt kapott. Hagyja magát elcsábítani a modern és elegáns vonalvezetéssel! A Renault Grand SCENIC kivételes kényelmet biztosít, és rendelkezik a nyugodt utazáshoz szükséges legjobb technológiákkal. A Grand Scenic nagycsaládos kedvezménnyel 7749000 Ft helyett most 4634000 Ft-ért vásárolható meg.Renault Trafic


A szállítási határidő a Renault-nál is a modelltől és motorizációtól függ. Azokat a vevőket, akik már kiváltották az állami kedvezményre jogosító kupont, tesztelési lehetőségek, kiállítások segítik a választásban, minden márkakereskedésben naprakész információhoz juthatnak, de Renault és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete között kialakított együttműködés is ezt a célt szolgálja. A Trafic nagycsaládos kedvezménnyel 8639000 Ft helyett most 6139000 Ft-ért vásárolható meg.Dacia Lodgy - A 7 személyes családi autó határozott megjelenéssel


A Lodgy bármilyen családi igénynek megfelel, és mindezt stílusosan teszi. Hűtőrács, nagy lökhárítók, határozott megjelenés, nagyméretű ködlámpák és hátsó fényszórók - az autó minden elemében egyedi. A Lodgy nagycsaládos kedvezménnyel 4990000 Ft helyett most 2500000 Ft-ért vásárolható meg.SUZUKI GLOBALSajnos a Suzuki nem kápráztatja el az európai ügyfeleket 7 személyes autókkal. Ha valaki 7 személyes Suzukihoz szeretne jutni, annak ehhez legalább Ázsiába kell elutaznia. A Suzuki Swift nagyobbik testvérét az Ertiga-t közel 70 országban forgalmazza a Suzuki, elsősorban Ázsiában.

Suzuki Ertiga


A Suzuki Ertiga ugyanarra a platformra épül, mint a hazánkban igen népszerű Suzuki Swift kisautó, csak éppen minden irányban nagyobb annál, és ily módon már a kompakt egyterűek kategóriájában áll rajtvonalhoz. Nálunk egyelőre még kevesen hallottak erről az egyes piacokon már hat éve elérhető modellről, melynek 2018 óta kapható a második generációs kiadása. A második generációs Ertiga 13 centiméterrel hosszabb, mint az elődje, és így némileg hosszabb, mint a Mercedes B-osztály, vagy a BMW 2 Active Tourer. A korábbinál jelentősen nagyobb beltérrel rendelkező Ertigában egyszerre akár hét személy is utazhat, de ilyenkor persze már nem túl sok hely jut a csomagoknak.TOYOTA CENTRAL EUROPE Kft.


A Toyota Central Europe Kft.-hez a Lexus és a Toyota márkák tartoznak. Tavaly a nagycsaládos kedvezménnyel csak néhány szerződést kötöttek a kedvezmények nélkül 23 millió forintról induló Lexus RX L SUV-ra.

Lexus RX L

Toyota Prius


Most már mintegy 20 darab Toyota Prius Plust adnak el havonta, holott az "öregecske" modellből korábban mindössze csak havi 1-2 fogyott. Ez a modell felszereltségtől függően 10,4-12,5 millió forintba kerül kedvezmény nélkül. A cég később a Proace egyterűre vár tömeges megrendelést, amelynek listaára 9 millióról indul, így akár 6,5 millióért hozzá lehet majd jutni.VOLVO AUTÓ HUNGÁRIA KFT.


Ha eddig csak kacérkodtunk a gondolattal, hogy Volvo gépjárművet vásároljunk, ezt most minden eddiginél könnyebben megtehetjük. A Volvonál csak az XC90 érhető el hét üléssel. A Volvo Autó Hungária Kft. tájékoztatása szerint 2019 végéig alig több mint 10 darabot adtak el a kereskedők, 4-5 előrehaladott tárgyalást folytatnak és 1-2 ügyfél a bankkal, illetve a hatósággal egyeztet. Ez alapján valószínűsíthető, hogy az idei év első hónapjaiban is hasonló mennyiségű XC-90-es nagycsaládos értékesítése valószínűsíthető.

Volvo XC-90 B4


A tradicionális svéd dizájn hagyományait követve a vadonatúj XC90 erős és egyedi eleganciával bír. A tablet-szerű érintőképernyővel, a vetített kijelzővel és a teljesen grafikus műszeregységgel az XC90 irányítása intuitív, gyönyörű és különösen egyszerűen használható. Az XC90 hét könnyen állítható ülésével bőséges helyet biztosít családjának, barátainak és a csomagjaiknak is. A Volvo XC90 B5 hétüléses változata már akár 15 millió Ft alatti ajánlott listaártól is elérhető (nagycsaládosok 2.500.000,-Ft személygépkocsi-szerzési támogatásával csökkentett összeg, a 2019. szeptember 23-tól érvényes árlista alapján).ÖSSZEFOGLALÁS - Használtat vagy újat vásároljunk?


Mennyivel olcsóbb a használt mint az új autó?

Sokan mondhatják, hogy a használt autók jóval olcsóbbak, s így összességében jobban megéri egy megkímélt használtat venni, mint egy nagycsaládos kedvezménnyel megtámogatott új modellt. Már azért is, mert a nagycsaládos kedvezményhez cascót is kell kötni, a használt autóknál pedig ez nem kötelező. De valóban jobban megéri használt autót venni?

Dacia Lodgy


Az olcsóbb modellek esetében a támogatás akkora részt tesz ki az autó árából, hogy egyáltalán nem tud versenyképes lenni egy használt autó. Egy alap Dacia Lodgy 4,2 millió forintos alapárának felét lehet megnyerni a támogatás révén, a használt autók között pedig 2 millió forintért is nehéz találni olcsó Lodgyt, pl. egy 2014-es, 150 ezer kilométert futott darabot. Vagyis gyakorlatilag ugyanannyiba kerül az új támogatással, mint egy 6 éves használt. Ezt figyelembe véve talán nem is kérdés, hogy melyiket éri meg megvenni. Még úgy is az új modell lesz a nyerő, ha a klímán kívül semmilyen extra szériát nem találunk benne.

Fiat Doblo


Hasonló a helyzet pl. a Fiat Doblo esetében is. Újonnan az alapmodell ára 4,8 millió forint, egy használt, 2016-os évjáratú, 75 ezer kilométert futott Doblót pedig 3,5 millió forintért kínálnak a használtautó piacon, vagyis 1,3 millió forinttal olcsóbban. A nagycsaládos támogatással viszont 2,4 millió forintért is a miénk lehet egy új darab. Akkor mi a kérdés?

Renault Grand Scenic


Határeset lehet a Renault Grand Scenic. Az alapmodell ára 6,4 millió forint, egy használt verziót pedig 3,4 millió forintért hirdettek meg - 2016-os modell 105 ezer futott kilométerrel. A nagycsaládos kedvezmény mellett az új modell ára 3,9 millió forint, vagyis elvileg 500 ezer forinttal beljebb vagyunk a használt modellel. Itt azonban el kell dönteni, mi a fontosabb: spórolni 500 ezer forintot vagy új autót venni. Ez esetben a használt modellbe épített extrák is számíthatnak, hiszen ha ezeket szeretnénk berakatni az újba is, az árkülönbség már jelentősen nőhet.

Ford Galaxy


Még nagyobbat lehet nyerni egy Ford Galaxy kocsival. Az új, alapmodell ára 8,8 millió forint, egy használt darabért pedig 4 milliót kértek - 2014-es modell, 156 ezer kilométerrel. A nagycsaládos kedvezmény mellett is 6,3 millió forint az új autó ára, amelyben ráadásul nincsenek extrák. A 156 ezer futott kilométer ugyanakkor meglehetősen sok, vagyis itt már komoly kérdéses lehet a használt autó állapota.

Ford S-Max


Sokat számít az is, hogy a használtautó-piacon mennyire elterjedt egy-egy modell. A Galaxy-val szemben ugyanis a Ford S-Max modellből sokkal kevesebbet találhatunk a hirdetésekben, így jobb híján egy 2016-os, 160 ezer kilométert futott modellt érdemes összeveni egy újjal. A új S-Max ára 8,1 millió forint, kedvezménnyel 5,6 millió, a használtat pedig 5,8 millió forintért kínálták.

Honda CR-V


A Honda CR-V SUV hétszemélyes modell újonnan 11 millió forint, vagyis kedvezménnyel 8,5 millió forintért lehet megvenni extrák nélkül. A használt autók között ugyanakkor alig találhatunk hétszemélyes CR-V-t, egy 2018-as modellt találtunk, mindösszesen 10 ezer futott kilométerrel 10 millió forintért. Ha az új Hondába szeretnénk több mint 1,5 millió forintért extrákat is pakolni, érdemes lehet megfontolni az új modell választását, de más esetben nem nagyon érződik az árelőny a használt autó esetében. Ha több hasonló autó lenne a piacon, valószínűleg lehetne találni régebbi, többet futott modelleket is, így azonban nem sokat lehet spórolni.

Seat Alhambra


Mi a helyzet a Seat Alhambrával? A Seat 7 személyes modellje újonnan 12,3 millió forint, ezt 9,8 millióra lehet letornázni a nagycsaládos kedvezménnyel. A használt autók között ugyanakkor nagyon sok Alhambra van. A legolcsóbb ötévesnél fiatalabb darab 4 millió forint, de az több mint 200 ezer kilométert futott, ezért helyette egy 2014-es, mindössze 57 ezer kilométert futott modellt vegyünk összehasonlítás gyanánt: ez 5,3 millió forint. Vagyis ezt az autót még támogatással sem nagyon éri meg újként megvásárolni. A használt Alhambra majdnem feleannyiba kerül, mint az új.

Használt autó vásárláskor gyakran feltett kérdések (GY.I.K.)


Kérdés:
Fordot vegyek vagy valami más márkában gondolkodjak? A benzines C Max jó választásnak tűnik, főleg az 1.6-os szívómotoros változat. Viszont sokan esküsznek a francia egyterűekre. A Citroen Grand C4 (szintén 1.6 szívómotoros benzinesben), vagy a Renault Scenic lenne a jobb választás?
Válasz:
Ha már Ford, akkor a C-Max modelleken belül az 1.6-os benzines valóban jó választás, ugyanakkor a dízel C-Max-ok is nagyon jó árban vannak, érdemes megvizsgálni a 2.0 TDCi vagy az 1.6 TDCi verziót (ne felejtsük el, hogy ezek részecskeszűrős motorok, vagyis a szűrőt az előírásoknak megfelelően időnként cserélni kell). A Renault Scenic is megbízható választás lehet, pl. a sűrített földgáz üzemű 2.0 literes motorral (benzin / CNG üzemű), itt olcsóbb az üzemeltetés, viszont a csomagtere kisebb mint a C-Max-é. A Citroen Grand C4 sem rossz autó, de ha már választani lehet, és franciát szeretnénk, akkor inkább a Scenic, és itt is inkább érdemes a dízelben gondolkodni (1.5 dCi vagy 1.6 dCi).

Kérdés:
A család bővülése miatt szeretnénk lecserélni a 10 éves Suzuki Swiftünket. Hasonló, megbízható, de kényelmesebb járművet keresünk. Egyterű fronton mit érdemes választani? Szempont, hogy a hátsó üléssoron két gyermekülés között kényelmesen elférjen egy felnőtt is, és nem hátrány ha legalább 500 literes csomagtartó is a rendelkezésre áll. Évi 15 ezer km futásteljesítmény esetén jobb lenne a benzines, vagy érdemes a dízel fronton is körülnézni?
Válasz:
A felsorolt igényeknek megfelelően egy olyan egyterűt lenne érdemes választani, amelyben a második üléssorban három egyforma méretű ülés található. Ebből a szempontból nem megfelelő az Opel Zafira, a Toyota Corolla Verso, a Renault Scenic és a Dacia Lodgy sem, mert itt szűkös lenne két gyerekülés mellé beülni egy felnőtt számára. Sokkal jobb választás lehet a VW Sharan, a Ford S-Max/Galaxy vagy a Citroen Grand C4. A Renault Espace-en még el lehet gondolkodni, a nagy csomagtér miatt. Hogy benzines legyen-e vagy dízel? Nos, benzinesben csak akkor érdemes gondolkodni, ha az éves futásteljesítmény nem éri el az évi 10-12 ezer kilométert, és kizárólag rövid távokra használjuk a kcsit. Hosszabb utak esetén már inkább dízelben érdemes gondolkodni, mert itt már akár 3-4 liter is megtakarítható 100 kilométerenként, igaz a dízel kocsik karbantartása picit drágább.

Kérdés:
Családi autót szeretnénk vásárolni, Mazda 5, Ford S-Max, Peugeot 5008 modellek közül melyiket érdemes választani?
Válasz:
Egy családi autó vásárlása esetén a legfőbb tényező mindig a kocsi fenntartási költsége. A fenntartási költségek sorában a legnagyobb tétel majdnem mindig az üzemanyag költség. Egy családi autó esetén, ha szívómotoros változatban gondolkodunk, a fogyasztás átlagosan 9-11 liter 100 kilométeren. Ez több literrel magasabb mint bármelyik dízel verzió fogyasztása. Pusztán matek, de sokan nem tudják. Mindössze egyetlen literrel magasabb fogyasztás 100 ezer kilométeren kb. 400 ezer forinttal többet szakít ki a családi költségvetésből. Ezen azért mindenképpen érdemes elgondolkodni! Ez 3 liternél már jóval több mint 1 millió forint (átlag 350 Ft-os literenkénti üzemanyagárral számolva). Egyterű kocsit csak abban az esetben szabad benzinesben vásárolni, ha az évi futásteljesítmény nem éri el a 10 ezer km-t, és főleg városban használjuk a kocsit. Ezen belül, annak az eldöntése, hogy melyik modell mellett tesszük le a voksunkat, már sokkal inkább ízlés dolga. Azt válasszuk, ami kényelem, hely, esetleges már ismert típushibák listája stb. alapján számunkra a legszimpatikusabb, de mindenképp kérjük ki előtte szakember véleményét is.

Kérdés:
Találtam egy kereskedőnél egy 10 éves Mazda MPV-t, mindössze 117 ezer kilométerrel nagyon méltányos áron. Érdemes lenne megvásárolni?
Válasz:
Soha ne keressünk 8-10 év körüli egyterű, családi autót 120-150 ezer km alatti futásteljesítménnyel, mert ha találunk is ilyet, akkor annak nagy valószínűséggel pergették az óráját, vagy keményen csak városi forgalomban futott a forgalomba helyezése óta. Ez ugye azt jelenti, hogy a rövid távon történő használatból adódóan sokkal inkább ki volt téve annak, hogy belefusson minden gödörbe, kátyúba, megtalálja az összes padkát, stb. Tehát nem érdemes megvásárolni!

Kapcsolódó videók:

Források:
BMW Magyarország (Salgó András - vállalati kommunikációs igazgató)
Ford Magyarország (Györke Orsolya – PR és a közkapcsolatok igazgatója)
Honda Magyarország (Szabó Ildikó - sajtókapcsolatokért felelős munkatárs)
Hyundai Magyarország (Ördög Ibolya - marketing és kommunikációs vezető)
Peugeot-Citroën-Opel (PSA csoport) (Hajdú Nóra - marketing igazgató)
Porsche Hungária (Audi, Škoda, Seat, Volkswagen) (Vérten Sándor - kommunikációs igazgató)
Renault Magyarország (Renault-Dacia) (Vihari Balázs – PR vezető)
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk