Állami hitelgaranciát kaphat a Fiat Chrysler Olaszországban

2020.05.17
A legfrissebb hírek szerint a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) konszern jogosult lett olasz állami hitelgaranciára, annak ellenére, hogy székhelye nem Olaszország területén van bejelentve.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni a döntés során azt a tényt, hogy a konszern az országban milyen sok olasz dolgozót foglalkoztat.

Köztudott, hogy az olasz Fiat és az amerikai Chrysler egyesülésével létrehozott FCA csoport a székhelyét 2014-ben Olaszországból Hollandiába helyezte át, adóilletőségét pedig Nagy-Britanniában jegyeztették be. Médiajelentések szerint az FCA nem kevesebb, mint 6,3 milliárd eurós hitelért folyamodott a fejlesztési bankhoz, melyhez olasz állami garanciát kért.


Az FCA az értesüléseket a sajtó felé már megerősítette. Azt közölték, hogy jelenleg is tárgyalások folynak a kormánnyal az olasz SACE exporthitel-biztosító társaság által nyújtandó hitelgaranciáról.

"Tárgyalásokat folytatunk az Intesa Sanpaolo pénzintézettel, a legnagyobb olasz bankcsoporttal egy 5 éves futamidejű hitelkeretről, ami kizárólag a csoport olaszországi tevékenységének a finanszírozását szolgálná." - fogalmaz a sajtóközlemény.

Ez a konstrukció természetesen a beszállítói láncban dolgozó mintegy tízezer olasz kis- és középvállalatnak is jelentős támogatást jelenthetne, miután a konszern olaszországi üzemei április végén újraindultak.

A konszern legoptimálisabb becslése szerint is a járműipar az olasz bruttó hazai termék 6,2 százalékát állítja elő. Az FCA konszern csak Olaszországban 55 ezer alkalmazottat foglalkoztat. Az FCA a napokban tette közzé negyedéves beszámolóját is, amelyben 1,7 milliárd eurós veszteséget jelentettek be az első negyedévre vonatkozóan, s ezen eredményt elsősorban a járványvédelmi korlátozások következményeivel magyarázzák.

Forrás: AutoCAR Italia

Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk