11 kollaboratív robot segít az új elektromos Fiat 500e összeszerelésében

2022.01.25
A Stellantis cég 11 együttműködő robotkart (kobot) telepített az olaszországi torinói Mirafiori gyárba, hogy automatizálja az új elektromos Fiat 500-as összetett összeszerelési-műveletét és a minőségellenőrzést.

A Mirafiori gyárban kifejlesztett együttműködési alkalmazások jelentős előnyökkel járnak a működési pontosság és a minőség terén, valamint javítják a korábban manuálisan végrehajtott műveletek sorozatának ergonómiáját.

Kihívás

A Fiat 500 elektromos autók gyártósorán az összeszerelési folyamatok és minőségellenőrzések egy része speciális automatizálási technológiák bevezetését tette szükségessé a termékszabványok teljesítéséhez szükséges minőség és megismételhetőség biztosítása érdekében. Emellett a gyári dolgozók meglehetősen magas átlagéletkora miatt az ergonómiai jólét kérdése is felmerült.Megoldás

A Stellantis néhány éve úgy döntött, hogy bevezeti az UR (Universal Robot) által fejlesztett kollaboratív robotokat. Az együttműködésen alapuló automatizálás megszabadította a kezelőket az ismétlődő és fizikailag megterhelő manuális feladatoktól, így nagyobb hozzáadott értékű folyamatokban lehet őket alkalmazni.

Alkalmazások

- A vízálló bélés felhelyezése a járműajtókra (2 párhuzamosan működő UR10e kobot);
-A puha tető elhelyezése (alapozópálya aktiválása és szemrevételezéses ellenőrzés a ragasztószalag megfelelő extrudálásának biztosítására a kerület mentén) (1 UR10e);
- A puhatetős keret méretének ellenőrzése (1 UR10e);
- Csomagtérajtó szegecselése vakszegecsekkel, préskészlettel a csomagtérkereten (1 UR10e);
- Motorháztető rögzítése (1 UR10);
- A hátsó oldalsó ajtó zsanérjainak meghúzása (1 UR10);
- Sárvédő rögzítése (2 UR5 és 2 UR10 cobot);

A Mirafiori gyár UR cobotjait fokozatosan vezették be, hogy a kezelők teljes mértékben megértsék az automatizált folyamatok működését.

Első lépésként úgy döntöttünk, hogy bevezetünk egy UR cobotot a vállalati menzán, amely pohárba töltött vizet oszt az alkalmazottaknak az ebédszünetekben.” – mondta Luigi Barbieri, a Mirafiori üzem vezetője. "Ez lehetőséget adott a dolgozóinknak, hogy saját szemükkel lássák a kobotok biztonságát és az együttműködésük jellegét, és ez alapján legyőzhessék a későbbi alkalmazások biztonságával kapcsolatos aggodalmaikat."

Eredmények

A kezdeti próba sikere után az UR cobotokat egy sor alkalmazásra telepítették rá az elektromos Fiat 500 gyártósorán. Egyik ilyen feladat a vízálló bélés felhelyezése a járműajtókra. Ebben az esetben két UR10e kobot párhuzamosan működik az ajtó összeszerelő soron. Egy látórendszer regisztrálja az ajtó érkezését, és aktiválja a kobotot, amely a csuklójára erősített görgő segítségével állandó nyomást gyakorol a szövetre, és ezt az ajtópanelre helyezi.

Az alkalmazás különösen nagy kihívást jelent, mert megköveteli a kobottól, hogy egy bonyolult útvonalat kövessen egy zárt térben, elkerülve a panel nyomócsap-kiemelkedéseit, és biztosítva, hogy a bélés teljesen tömített legyen, hogy megakadályozza a víz beszivárgását. A kobotok milliméteres pontossággal dolgoznak, garantálva a +/- 0,05 mm-es ismételhetőséget.Az UR cobot jelentősen javította ennek az alkalmazásnak az ergonómiáját.” – mondta Giuseppe Guidone ergonómiai szakértő. „A bélés alkalmazása megkövetelte a kezelőtől, hogy állandó nyomást gyakoroljon egy dinamometrikus hengerrel, ami hosszú távon károsíthatja a kar ízületeit, és mozgásszervi betegségeket okozhat. A kobot tehát két előnnyel jár: nagyfokú működési pontosságot és minőséget, valamint jobb ergonómiát és kezelőink jólétét is biztosítja.

Puha tető összeállítása

Két UR10e kobot működik a Fiat cabrio 500 modell puhatetős összeszerelősorán. Az első kobot két különböző műveletet hajt végre; Az UR10e egy speciális felszedőeszközzel támogatott alátét segítségével megtisztítja és előkészíti az alapozó pályát, amelyre ezt követően felhordják a puha tetőt a kerethez rögzítő ragasztót. A második művelet egy minőségellenőrzés, ahol egy látórendszer ellenőrzi a ragasztószalag geometriai folytonosságát és méreteit. A második kobot szinergiában működik egy antropomorf robottal.

A puha tető összeszerelése után egy speciális támasztékon keresztül a robot kinyitja. Ekkor a második UR cobot méretellenőrzést hajt végre (a látórendszeren keresztül) a puhatetős kereten, hogy megbizonyosodjon a méret megfelelőségéről. A megfelelőség megállapítása után az antropomorf robot eltávolítja a puha tetőt a kijelölt vonalról.

Ez az alkalmazás számos termelékenységi és minőségi előnyt kínál. A kobotok gondoskodnak arról, hogy a ragasztóanyag-extrudálás megfelelő legyen, és ellenőrzik a puha tetejű keret méreteit.

Csomagtérajtó szegecselés

A Fiat 500 elektromos autó ajtaját összeszerelő soron egy UR10e cobotot úgy konfiguráltak, hogy 10 vakszegecset préseljen össze, amelyek rögzítik a csomagtartó zsanér-erősítését a csomagtartókerethez. A kezelő rárakja a csomagtérajtó keretét és a csuklópánt-erősítéseket a munkaállomásra, majd otthagyja a kobotot a szegecsek pozicionálására és bepréselésére.

Az alkalmazás termelékenységet és ergonómiai előnyöket biztosít. Ugyanakkor a munkaállomás bemeneti és kimeneti paramétereinek folyamatos figyelése magasabb és egyenletes folyamatminőséget biztosít.

Motorháztető szerelés

Ennél az alkalmazásnál az autó karosszériája úgy ér el a munkaállomásig, hogy a motorháztető zárt helyzetben van felszerelve, és az előző állomáson lévő kezelők behelyezték a zsanércsavarokat. Miután a motorháztető geometriája létrejött, a kobot (egy UR10) a helyére lép, és a megfelelő nyomatékkal meghúzza a 4 csavart.

Ennek az alkalmazásnak a fő előnyei a minőség, a hatékonyság és az ergonómia, tekintettel arra, hogy a motorháztető zárt helyzetben éri el az állomást, ami rendkívül megnehezíti a megfelelő meghúzást. Mivel a meghúzandó zsanércsavarok nem láthatók, a kezelő könnyen kihagy egyet, vagy hibásan húzhatja meg azt. A kobot javítja a művelet ergonómiáját is, megszabadítva a kezelőket a kényelmetlen pozíciókban való munkavégzéstől.Extra ajtópántok meghúzása

Az extra hátsó oldalajtóval rendelkező Fiat 500 modellhez egy összetett meghúzási ciklus végrehajtására képes automatizált alkalmazásra volt szükség. Egy fejlett automatizált eszköz segítségével, amelyre a kobot fel van szerelve, az ajtó megfelelően helyezkedik el a jármű karosszériáján. A kobot ezután a csomagtartó hátuljából hajtja végre a meghúzási műveleteket.

A kobot két különböző folyamat-követelménynek tesz eleget: megszabadítja a kezelőt attól, hogy kényelmetlen testhelyzetben húzogassa meg a zsanérokat, ahol pl. nem is látja a megfelelő pozíciókat a karosszérián belül; és megakadályozza, hogy a szorítószerszám (amely 75 Nm nyomatékkal működik) visszarúgása a kezelő karját megüthesse.

Sárvédő rögzítés

A fémlemezsor ezen állomására a váz a jobb és bal oldali sárvédővel a helyén érkezik meg. Két UR5 és két UR10s cobot egy olyan platformra van felszerelve, amely a testhez képest a z tengelyre süllyed. A platform szárnyai összezáródnak, hogy rögzítsék a geometriát, és aktiválják a meghúzási műveletet a sárvédőket rögzítő 24 csavaron. Mind a 4 kobot automata csavarpisztollyal lett felszerelve nyomatékszabályozással.

Az alkalmazás különféle előnyöket kínál. Az együttműködésen alapuló automatizálás ergonómiai előnyöket garantál a kezelők számára (akiknek már nem kell a jármű karosszériája alatt dolgozniuk). Mivel a csavarok nyomatékkal vannak meghúzva, a lemezalkatrészekre nehezedő húzófeszültség megszűnik. Ezenkívül a ciklusidő is lerövidül, növelve az egész állomás termelékenységét.

Kapcsolódó videó:Forrás: Stellantis Media
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk